Kje opraviti rentgen zob?

Ni vseeno, za katero ordinacijo se odločite. To velja tako pri osnovnih zobozdravniških storitvah, kot pri posegih, kakršen je zobni rentgen. Pravzaprav prav pri rentgenu najdemo opazne razlike med izvajalci. Veliko je namreč odvisno od opreme, zato je dobro najti ordinacijo, ki je sodobno opremljena. Največ možnosti ponuja zobozdravnik v Ljubljani, kjer je ponudbe največ. Zunaj večjih mest je težko dobiti ordinacije za zobni rentgen, tako da pogosto ne pride v poštev druga izbira kot najbližja.

Storitve zobnega rentgena

Najprej se je treba seveda prepričati, da ordinacija omogoča izvedbo tistega posega, ki ga iščemo. Rentgen zob se izvaja v različnih oblikah in z različnimi pripomočki, nimajo pa vseh prav vsi ponudniki. Osnovna storitev s tega področja je ortopan, ki izdela preprosto dvodimenzionalno sliko celega zobovja. Ortopan najdemo v ponudbi vsake ordinacije, ki ponuja storitve zobnega rentgena, prav tako pa lahko to storitev opravi tudi marsikateri bolje opremljen zobozdravnik v Ljubljani, ki se primarno sicer ukvarja z drugimi posegi.

Naprednejše naprave omogočajo tudi drugačna slikanja. Posebej uporabni so tridimenzionalni posnetki, ki zobozdravnikom zelo olajšajo delo in močno pomagajo pri iskanju in oceni težav. Zobozdravnik v Ljubljani, ki ima v ponudbi 3D rentgen zob, bo gotovo odlična izbira.

Pri izbiri pravega ponudnika igrajo svojo vlogo seveda tudi drugi dejavniki, na primer cena in čakalne dobe. A pri tem običajno ne pride do večjih zadržkov. Osnovne rentgenske storitve so precej poceni tudi za samoplačnike, medtem ko čakalnih dob za tovrstne storitve v večini ljubljanskih ordinacij praktično ni.