Elektro vozila za domačo rabo

Zdi se, da električna vozila šele prihajajo na trg, pri tem pa so še vedno precej nedostopna običajnim smrtnikom. A takšen občutek dobimo le, če spremljamo zgolj novice o prestižnih električnih avtomobilih in stanje na trgu električnih vozil ocenjujemo po tem, koliko stane novi Tesla Roadster. V resnici so elektro vozila nekoliko bolj prisotna tudi pri zasebnih uporabnikih. Električne avtomobile vedno pogosteje srečujemo tudi na slovenskih cestah, že zdaj pa je zelo priljubljen elektro skuter, ki predstavlja eno izmed najbolj priljubljenih električnih vozil za zasebno rabo.

Električni skuterji

Elektro skuter si lahko privošči vsak, ki se resno odloča za nakup skuterja, saj električna izvedba ni nič dražja od bencinskih alternativ. Pravzaprav so nekateri modeli cenovno zelo dostopni, zato pa so tako priljubljeni. A prava prednost takšnega skuterja seveda ni v nizki začetni investiciji, temveč v zanemarljivih stroških pri dolgoročni uporabi. Upoštevajoč porabo običajnega skuterja je gorivo kar 10x dražje od elektrike, poleg tega elektro skuter ne zahteva toliko vzdrževanja in posledično močno zniža tudi stroške servisiranja.

Električni skuter je priljubljena izbira za zasebne uporabnike, ki želijo uživati v omenjenih prednostih. V primerjavi z bencinskimi skuterji je električna različica prav tako hitra in zmogljiva. Pomislek o avtonomiji baterije običajno ni upravičen – z dosegom do 100 km in več imajo sodobni električni skuterji več kot dovolj avtonomije za brezskrbno mestno vožnjo, brez strahu pa se lahko podate tudi na nekoliko daljše relacije. Za nekatere voznike je elektro skuter idealna rešitev, res pa bodo tudi bencinski skuterji v določenih primerih še vedno bolj smiselna izbira.