Otroški gugalniki

Otroški gugalniki so z oblikovalskega vidika zelo dovršeni, a imajo številne funkcionalne pomanjkljivosti.

Ne samo, da se otroški gugalniki uporabljajo dokaj kratek čas, njihova problematika po mnenju pediatrov sega tudi globlje in sicer mnogi med njimi so prevosoki ali preozki in se otroci na njih ne počutijo udobno, saj so nestabilni in se zelo hitro prevrnejo.


Otroci bi morali imeti veliko nižje sedišče, prav tako pa bi morali biti konjički in živalce nekoliko širše, da otrok ne bi mogel prevrniti gugalnika. V kolikor bi bili gugalniki drugačne oblike, bi s tem otroka prisilili, da bi se držal veliko bolj ravno in lovil ravnotežje. Tudi višina gugalnika, ki je pri številnih previsoka ni primerna. Pri previsokih gugalnikih se lahko prehitro zgodi, da otrok zdrsne in mu s tem pride noga pod tir ter si jo povozi. Tudi sama ergonomija je pri gugalnikih še kako pomembna. Zavedati se moramo, da so naši malčki zelo živahni in aktivni. V kolikor bi bili otroški gugalniki bolj ergonomski, bi s tem dosegli, da bi bili tudi bolj varni. Igra vselej poteka spontano in otrok pri tem ne razmišlja, kako se lahko guga, da se ne bi poškodoval. Če je guganje preveč silovito, pa lahko hitro pride do poškodbe, česar pa si nihče ne želi, še najmanj pa otrok, ki lahko dobi zaradi tega odpor do guganja. Pediatri so mnenja, da v kolikor bi bil gugalnik bolj ergonomski in prilagojen tudi za najšibkejše uporabnike, bi s tem dosegli, da bi bil tudi veliko bolj koristen pri samem razvoju, saj bi otroke dejansko spodbujal, da bi veliko več delali na motoriki in bi s tem postajali spretnejši. Konj je zelo ergonomsko bitje, prav zaradi tega ga pogosto terapevti uporabljajo pri vajah, da lahko otroka naučijo pravilne drže. Vendar ti konjički v obliki gugalnikov niso ravno podobni pravim knjičkom po strukturi in prav tukaj bi naj bila tista bistvena napaka. Če bi se otrok držal na konju kakor pri ježi, bi pri tem veliko naredil za svojo hrbtenico in pravilno držo. Prav tako se strokovnjaki strinjajo, da bi bilo smiselno, da bi bili otroški gugalniki prilagodljivi kar se tiče višine in širine, saj bi prav tako s tem dosegli bolj optimalne rezultate. A potrebno je pogledati tudi z drugega vidika. Gugalniki so narejeni predvsem za zabavo in pri tem njihovi snovalci pogosto ne razmišljajo na zdravstvene posledice, katere lahko ima nepravilna drža ali morebitni padci, kar pa vsekakor ni pravilno. Najpomembneje bi moralo biti, da so gugalniki varni in da se lahko otrok z njim guga brez kakršnih koli nevarnih posledic za njegovo zdravje. Otroških igrač ne kupujemo zato, ker bi jih naredili najrazličnejši odmevni oblikovalci, vendar zato, ker želimo zaposliti otroka, zato ker mu neke vrste igranje ugaja. Če bi potrebovali izdelek za izložbo, zagotovo ne bi dali toliko denarja, da bi kupili gugalnik priznanega oblikovalca. Slednja logika je velikokrat zgrešena in morebiti se nekateri oblikovalci veliko preveč cenijo.

Otroški gugalniki so za otrokov razvoj nujno potrebna igrača, saj nudijo kvalitetno igro, pomembno je najti le tiste optimalne gugalnike.