CNC stroji in žična erozija so izredno učinkoviti pri zahtevnem procesu

Verjetno smo že vsi slišali za t. i. CNC stroje. Vemo tudi, da se uporabljajo pri zelo zahtevnih procesih. Uporabljamo jih za oblikovanje ter obdelavo lesa, plastika, aluminija ter številnih drugih kovin. CNC stroji so izjemno dragi, zato tisti, ki jih potrebujejo v svoji proizvodnji, pogosto posegajo po že rabljenih, ki so prav tako izjemno učinkoviti. Asociacija na tovrstne stroje pa je tudi t. i. žična erozija.

Kaj pa sploh je žična erozija?

Lahko rečemo, da sodi v podskupino CNC strojev. Gre za rezanje prevodnih materialov. To pomeni, da  v poštev pridejo tako aluminij, baker, grafit in še bi lahko naštevali. Rezanje poteka s pomočjo električne iskre. Sliši se osupljivo, kajneda?

Gre za izjemno natančnost

CNC stroji in tudi žična erozija zahtevajo izjemno natančnost, posebej pri občutljivih delih. To doseže z izjemno visoko hitrostjo rezanja. Večina strokovnjakov so ta sistem vzeli za svojega, ker gre v resnici samo za eno orodje. Tako jih ne stane toliko. Pravzaprav je to izredno dobra alternativa rezkanju, struženju, brušenju in povrtavanju, kjer so potrebna številna dodatna orodja.

Uporaba strojev za žično erozijo ima številne prednosti

V prvi vrsti je ena od številnih prednosti ta, da je potek brez okruškov. To pomeni, da ni odpadnih materialov. V nadaljevanju lahko omenimo, da gre za rezanje brez sile, da so izjemno nizki stroški za uporabo tovrstnega orodja ter da ni potrebno nobeno posebno vpenjanje. In nenazadnje še, gre za brez posnemanja robov, torej za proces brez popravkov.